Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara

Muzeul Național de Istorie a Romaniei (MNIR) gazduieste expozitia temporara Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara. Expozitia este organizata in parteneriat cu Muzeul Militar National Regele Ferdinand I din Bucuresti, Complexul Muzeal National Moldova din Iasi, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova din Ploiesti, Muzeul Bucovinei din Suceava si Complexul National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste.

O incursiune in istoria vestimentara a spatiului romanesc

Aceasta expozitie ne poarta prin istoria vesmantului si a costumului din secolele XV – XX. Sunt prezentate vesminte laice si ecleziastice, costume, uniforme, accesorii purtate de nobilime, cler, negustori, diplomati, militari, functionari, oameni de cultura, arta si stiinta, artisti renumiti, dar si de doamne cochete si domni ai vremurilor trecute.

Haina îl face pe om. Sase secole de istorie vestimentara nu presupune doar o simpla prezentare de obiecte vestimentare de demult, ci surprinde haina in toata complexitatea sa, ca element important al vietii sociale, economice, culturale, ca un simbol si ca o purtatoare de mesaj.

Prin maniera in care este conceputa, tematic si cronologic, expozitia ofera posibilitatea de a admira obiecte vestimentare de o inestimabila valoare artistica si istorica. Este, fara indoiala, cea mai deosebita si cea mai frumoasa expozitie de costum.

De la Alexandru Ioan Cuza, la Mihail Kogalniceanu, Nicolae Titulescu si Familia Regala, pana la Ana Aslan, Emil Racovita si Stefan Banica

Majoritatea exponatelor provin de la personalitati de marca ale istoriei Romaniei, precum domnitorul Alexandru cel Bun, de la principii Transilvaniei, Gabriel Bathory si Gabriel Bethlen, apoi Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Elisabeta, regina Maria, regele Carol al II-lea, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade Radulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu sau generalul Averescu. Fotografiile rare cu Regele Ferdinand, portretul ultimului domnitor fanariot al Moldovei, Mihail Sutu, tunica de cercetas a Ecaterinei Teodoroiu, colectia uniformelor de diplomat pe care marile personalitati politice si culturale ale secolului al XIX-lea le-au purtat la evenimentele publice – Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Nicolae Titulescu sau Grigore Gafencu, roba de Doctor Honorius Causa a Universitatii din Oxford a savantului Emil Racovita, uniforma de sora de caritate a Reginei Maria sunt doar cateva dintre argumentele pentru care aceasta expozitie nu trebuie ratata.

Zona centrala a expozitiei apartine tezaurului familiilor regale unde se inalta cele doua tronuri: cel al Regelui Ferdinand si cel al Reginei Elisabeta. Aceasta este completata cu uniforma (de copil) colorata cu pantaloni bufanti, a principelui Carol si de uniformele de general si de mare tinuta ale Regelui Carol I, respectiv de rochia din catifea brodata si matase a Reginei Elisabeta.

Expozitia va ramane deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei pana pe 24 august 2014.
Adresa: Calea Victoriei nr. 12, Bucuresti
Program: miercuri – duminica, orele 10.00 – 18.00.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu