Geta Bratescu – Invocarea Desenului

Expozitia Invocarea desenului prezinta lucrarile artistei Geta Bratescu, o selectie din colajele, instalatiile si obiectele realizate de artista intre anii 1980 si 2015. Expozitia este deschisa la Galeria Ivan pana pe 21 noiembrie 2015.


Desene de Geta Bratescu la Galeria Ivan

Titlul expozitiei este preluat din subtitlul colajului fotografic Atelierul, 1979, atestand legatura inextricabila dintre desen, spatiul sau de creatie – atelierul – si procesele artistice aferente.

Geta Bratescu utilizeaza desenul in camp extins, prin experimente, exercitii si rezultate ce acceseaza de fiecare data o zona noua, neexplorata inca, fie prin desen academic, dupa model, prin desen automatic, cu ochii inchisi, prin desen cu foarfeca, in colaj, sau in desenul serial, geometric. Linia este elementul constitutiv si generator al acestui limbaj, pliul, intersectia dintre planul abstract si cel real:

Tot ce pictorul sau sculptorul realizeaza in concretul materiei, imaginea plastica, eu sunt chemata sa realizez prin aventurile liniei; doar linia sa creeze expresie si spatiu, nu linia desenului scolastic, ci linia care scrie condusa de nu stiu ce energie mentala, imaginativa. Astfel, aceste desene, fara conotatii istorice sau biografice (autobiografice), se plaseaza firesc in universul mitologic al tuturor timpurilor. (Geta Bratescu)

Despre artista Geta Bratescu

Geta Bratescu este nascuta in 1926, la Ploiesti. Printre expozitiile sale recente se numara personala de la Tate Liverpool din 2015, cea de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, MATRIX 254 / Geta Bratescu, participarile in II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia 2013, La Triennale Paris 2012, Palais de Tokyo, si in cea de-a 12a editie a Istanbul Biennale din 2011, etc. In 2016 Hamburger Kunsthalle va prezenta o ampla retrospectiva Geta Bratescu.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras