Expozitie Vasile Alecsandri

Expozitia „Vasile Alecsandri: un prieten al Casei Regale”, prilejuita de implinirea a 120 de ani de la moartea poetului, este deschisa la Muzeul National Cotroceni pana pe 15 august 2010.

Muzeul National Cotroceni in colaborare cu Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”, Muzeul Unirii Iasi, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti, Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Biblioteca Nationala a Romaniei va invita marti, 29 iunie 2010, orele 18.00, la vernisajul expozitiei “Vasile Alecsandri: un prieten al Casei Regale”, prilejuita de implinirea a 120 de ani de la moarte.

Poet, dramaturg, academician, ministru si diplomat Vasile Alecsandri (1821-1890) a adus o contributie remarcabila la formarea statului roman modern. Sustinator si participant la revolutia de la 1848, membru in comitetul Unirii de la 1859, Vasile Alecsandri a stiut si a reusit in mod admirabil sa surprinda in opera sa literara, principalele momente ale istoriei nationale.

Prin aceasta expozitie, organizatorii si-au propus sa aduca in memoria publicului bucurestean o mare personalitate a politicii si culturii romanesti, despre care Titu Maiorescu afirma: ”Farmecul limbii romane el ni l-a deschis; iubirea omeneasca si dorul de patrie el le-a intrupat; frumusetea pamantului nostru natal si a aerului nostru el a descris-o; cand a fost chemat poporul sa-si jertfeasca viata in razboiul din urma, el singur a incalzit ostasii nostri cu raza poeziei. A lui lira multicorda a rasunat la orice adiere care s-a putut ridica din mijlocul acestui popor”.

Expozitia va fi deschisa in perioada 29 iunie – 15 august 2010 si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30-17.30.