La Biblioteca Nationala a Romaniei puteti admira in perioada 1-14 septembrie 2019, lucrarile realizate in tehnica acuarelei de cunoscutul artist Corneliu Dragan-Targoviste, reunite in expozitia "Reflexii clasice". Sunt expuse minunate lucrari prezentand peisaje citadine, peisaje marine, naturi statice, flori si peisaje din Venetia.
Artistul Corneliu Dragan-Targoviste marturiseste:
"Am inceput sa lucrez acuarela in anul 2009, paralel cu pictura in acrilic. Selectia mea la Bienala Internationala de Acuarela de la Shanghai 2012 a marcat un punct definitoriu in cariera mea de artist, astfel ca un an mai tarziu am hotarat sa raman definitiv dedicat acestei tehnici. Acuarela imi aduce in fiecare clipa o noua provocare ce ma determina sa lucrez cu multa placere si aplecare spre a-i descoperi tainele."
"Corneliu Dragan Targoviste poate fi considerat si un pictor al anotimpurilor, pentru ca reuseste sa surprinda si sa valorifice, cu egala maiestrie, lumina retinuta si rece a soarelui de iarna, pe cea generoasa a verii, pe cea blanda de toamna, care potenteaza caldura culorilor, ori lumina proaspata si datatoare de optimism a primaverii, in peisajele realizate prin studiul dupa natura. Interesul pentru reprezentarea cerului, ca fundal pe care se profileaza arhitecturi sau forme de relief, ori ca sursa naturala a luminii filtrate prin nori, in oricare dintre peisaje, constituie o trasatura distincta a creatiei lui Corneliu Dragan Targoviste.
Si in naturile statice, in care artistul abordeaza adesea florile bogat revarsate din vase ori compozitii cu uneltele si culorile pictorului, si in peisaje, Corneliu Dragan se exprima cu aceeasi temperata exuberanta. El isi construieste ca un arhitect lucrarile, nu lasa nimic la voia intamplarii, urmeaza liniile directoare ale perspectivei si alcatuieste structuri coerente, folosindu-se de nuante discrete de culoare. Griurile colorate ii sunt mai familiare decat tonurile pline. Arareori o pata puternica de culoare primara razbate din compozitiile sale si doar pentru a adauga un plus de stralucire ansamblului.
Corneliu Dragan Targoviste se manifesta cu sinceritate si daruire in arta noastra contemporana ca un pictor al reveriei si al nostalgiei, capabil sa priveasca tot ceea ce-l inconjoara cu un ochi atent, mereu indragostit de armonie. Echilibrul dintre natura si cultura ramane nealterat in acuarelele sale, iar realitatea surprinsa de artist se transfigureaza, primind patina calda si evocatoare a timpului ce se scurge necontenit." (Luiza Barcan, critic si istoric de arta)
Acest material va este oferit Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras