Anca Vintila Dragu – Firul rosu

Dupa ce a participat la numeroase expozitii de grup, artista ceramista Anca Vintila Dragu a deschis prima expozitie personala intitulata Firul rosu. Este o instalatie ceramica in mijlocul careia simtim trecerea timpului. Expozitia poate fi vizitata la Galeria Ghetarie de la Palatul Mogosoaia pana pe 15 octombrie 2016.
“Prima expozitie personala a Ancai Vintila Dragu resusciteaza mestesugul si instrumentarul traditional romanesc. Materia prima si ustensilele asemenea fuselor, suveicilor, mosoarelor, tesalelor, ghemelor si rotitelor sau spetelor de la razboiul de tesut sunt transpuse in instalatiile in situ de la galeria Ghetaria a Centrului Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, Mogosoaia. Vizitatorul este introdus in atmosfera traditionala prin vizualul lucrarilor Ancai si prin soundul creat special pentru aceasta expozitie de compozitorul si sound designerul Stefan Nidal.”(Raluca Baloiu, curator expozitie)
Inspiratia si-a aratat gratia ei in podul unei case din satul Parau, Tara Fagarasului, unde am descoperit jucarii din lemn cu forme frumoase, asteptandu-ma cuminti in cosuri impletite. La inceput le-am curatat, apoi le-am scos in gradina pentru a crea naturi statice pentru picturi si desene, apoi am ascultat povesti despre ele si le-am dat semnificatii si materie noua. (Anca Vintila Dragu, ceramist)
Anca Vintila Dragu a absolvit Universiatea Nationala de Arte Bucuresti in 2016, la sectia Ceramica. A participat la expozitii de grup deschise la Galeria Orizont si Galateea (2016-2014); in 2015 a participat la Romanian Design Week; in 2014 a participat la expozitia organizata cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii de Arte Continuitate in artele focului, Galeria Art Yourself; tot in 2014 a expus la Palatul Stirbei in cadrul expozitiei Imbold nativ; au urmat expozitii la Atelier 35 si Basil. A participat la expozitii de grup, itinerante: Maiastra, povestea nescrisa a iei – Galeria Galateca, Berna si Dublin (2013-2014).
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras