“Vă invit să vizitați această expoziție”, spune artista Svetlana Utto Predescu, “pentru că din moștenirea de la părinți, de la mătușile mele și de la unchi, am imaginat niște obiecte noi, reciclate și reinterpretate. Și cred c-o să vă placă imaginația, ideile mele creatoare. Eu consider că de această dată, pornind de la folclorul românesc și toate straiele și țesăturile românești din zona Sibiului mai ales, am interpretat până la cele mai moderne și mai de impact lucrări ale mele, cele pe fond negru. S-ar putea să vă dau idei. Să citiți și în catalog diferite impresii personale din copilărie despre părinți și bunici și despre flori, despre Bucureștiul vechi. Este o varietate care s-ar putea să vă încânte.”

Constantin Hostiuc, critic de artă și curatorul expoziției, povestește despre modul în care creează artista Svetlana Utto Predescu: “Atunci când am intrat prima oară în atelierul doamnei Svetlanei Utto am avut senzația unei expoziții permanente, nu atât cu obiecte vii, cât cu semnificații vii. Aici sunt o mulțime de obiecte care pleacă de la o mitologie personală. Este foarte important de reținut lucrul acesta pentru că titlul expoziției “Povestea continuă” se referă la o atitudine în primul rând a dumneaei față de lucrurile care conțin în ele valoare estetică, mitică și mistică, și la felul în care le-a continuat din memoria personală, le-a dus în câteva expoziții și în câteva gesturi. E o coerență care duce în cadrul unei culturi, în cazul dumneaei, la o foarte mare simplitate.
Aici e un șir și un cumul de memorii personale. E ca și cum doamna Utto și-ar fi deschis un mare cufăr în care a ținut foarte multe materiale. Acolo e vorba de o gândire care începe în idilismul copilăriei – bucuria de a te juca cu fiecare obiect și de a-i găsi un sens oarecare. Se leagă firește de preocuparea sau formarea dumneaei de designer, de architect, de om care are o claritate a lucrului și o claritate a înțelegerii materialului chiar dacă ea contrazice câteodată materialul obișnuit. Putem găsi o familie de semne mitice și pe care le asociem lumii mistice și culte a satului, le putem transporta înțelesurile, le putem descoperi și interoga și în formula lor foarte cultă.” (Constantin Hostiuc, critic de artă și curatorul expoziției)
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.