Lansari de carte la Festivalul Sergiu Celibidache, editia I

In seria evenimentelor culturale prilejuite de Festivalul Sergiu Celibidache, editia I, a avut loc un nou moment important: lansarea cartilor „Despre fenomenologia muzicala”, de Sergiu Celibidache, si „Celibidache: Intalniri cu un om de exceptie”, de Patrick Lang si Stéphane Müller, ambele aparute la Editura Spandugino.

Printre cei care au fost prezenti la evenimentul din sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Romane s-au numarat multi oameni de cultura, studenti, artisti si muzicologi. La eveniment au luat cuvantul Serge Ioan Celibidache – fiul muzicianului si presedintele Fundatiei Sergiu Celibidache, acad. prof. dr. Solomon Marcus si acad. Paun Ion OTIMAN.

In 1985, Sergiu Celibidache, dirijor de exceptie, unul dintre cei mai mari profesori si „maestri ai orchestrei”, a sustinut la München singurul discurs al vietii sale despre fenomenologia muzicala, dar niciodata acest discurs precum si alte prelegeri pe aceasta tema nu au fost publicate fiindca maestrul a refuzat acest lucru. Textul a fost publicat abia in 2001 de Gundolf Lehmhaus, iar astazi avem traducerea in limba romana: „Despre fenomenologia muzicala” de Sergiu Celibidache.

Ce-a de a doua carte „Celibidache: Intalniri cu un om de exceptie” de Patrick Lang si Stephane Műller reuneste cateva marturii ale autorilor, precum si o selectie a unor interviuri realizate cu marele dirijor Serigiu Celibidache. La acestea se adauga un interviu cu fiul Maestrului, Serge Ioan Celibidache, realizatorul filmului „Gradina lui Celibidache”. Cartea este o completare a filmului Gradina lui Celibidache. De altfel, Serge Ioan Celibidache, fiul faimosului muzician, a avut amabilitatea sa descrie pentru SENSOTV.RO, in cateva cuvinte cele doua carti lansate la Academia Romana.

Festivalul “Sergiu Celibidache” 100 s-a deschis pe 3 mai anul curent si a fost prilejuit de declararea de catre UNESCO a anului 2012 drept “Anul Sergiu Celibidache”. Se implinesc, la 28 iunie, 100 de ani de la nasterea celui care spunea mereu: “Sunt roman si voi muri roman”. In onoarea sa, pe 3 mai a fost deschisa prima editie a Festivalului care-I poarta numele. Este un eveniment bienal, iar anul acesta se desfasoara pana la 7 iulie.

FARMACIILE CATENA sunt sponsor principalal „Festivalului Sergiu Celibidache 100”, iar SENSOTV.RO partener media.