Taietura perfecta – Stefan Caltia, Valentina Vidrascu, Marian Palie

Galeria Posibila din Bucuresti a gazduit proiectul inovator Taietura perfecta, construit in jurul unui dialog experimental intre trei artisti, pictorul Stefan Caltia, designer-ul vestimentar Valentina Vidrascu si stilistul Marian Palie. Acesta a expus o colectie de colaje ce a inlesnit intalnirea dintre pictor si designer.
Fiecare dintre cei trei artisti au luat contact pentru prima data cu lucrarile celorlalti si au dat nastere unor interpretari creative originale.

Marian Palie – stilist, artist, curator

Stilistul Marian Palie a adus laolalta doi artisti cu viziuni asemanatoare fata de respectul si necesitatea traditiilor in crearea a ceva nou, inedit, in timp ce pictura maestrului Caltia a fost reinterpretat de acesta in croiala, taieturile, texturile, culorile si conceptele colajelor care interfera cu lumea modei. Marian Palie, mare admirator al lucrarilor pictorului a fost initiatorul proiectului I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia organizat de Galeria Posibila in 2012, atunci cand a tinut o conferinta despre asemanarile personajelor si vesmintelor din arta lui Caltia cu cele ale celebrului designerul, Alexander McQueen.
Picturile lui Stefan Caltia au o legatura indestructibila cu ideea de costum, de vesmant. Vesmantul personajelor din picturile domnului Caltia ajunge sa devina, adesea, chiar personajul principal. – spunea Marian Palie
Desi si-a inceput studiile in domeniul teologiei romano-catolice, Marian Palie s-a specializat in cadrul programului de master Strategii de Moda si Costum de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, fiind interesat de naturalul, firescul si spiritualul proiectelor sale. Este deopotriva stilist, artist, curator si producator.

Inovatie prin structura

Initiativa de a combina spatii creative diferite, pictura si design-ul vestimentar este noua pentru piata artistica romaneasca. O alta noutate pentru artist este ocazia de a realiza aceste colaje sub forma de arta/obiect deoarece pana acum acestea se aflau in format digital.
Metoda de lucru a fost cea a citatului cultural. A pune in relatie teme, idei, filosofii cromatice este o trasatura tipica colajului postmodern – spune Marian Palie. Marile teme filosofice dar si cromatice abordate de Stefan Caltia se pot regasi in fragmente separate, in formele de expresie ale culturii postmoderne: moda, tumblr, instagram etc. Colajul nu este o lucrare de arta ci mai degraba o forma de arhivare, de linkuri cu substrat comun, de reorganizare a informatiei deja existente. Tehnica colajului e simpla insa de data aceasta depaseste arta hazardului, a intimplarii, asa cum faceau dadaistii. Orice are un corespondent si orice element extern isi doreste sa sublinieze un adevar, o legatura, un subiect, o idee.
Proiectul Taietura perfecta a fost completat de o conferinta sustinuta de Marian Palie la UNA Galeria din cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Stilistul a explicat demersul curatorial, impreuna cu pictorul Stefan Caltia si Valentina Vidrascu, designerul care si-a invitat publicul la cel de-al doilea vernisaj al proiectului in propriul show-room. Ea a expus o serie de obiecte vestimentare care reinterpreteaza in alta cheie lumea lui Stfean Caltia, printr-un colaj pe trup. Practic, ea a…recontextualizat povestile spuse de artist in materiale precum matase, catifea si borangic.
Pentru a face subiectul proiectului si mai accesibil publicului larg, Galeria Posibila organizeaza o serie de ateliere gratuite pentru scolile din cartier in care elevii vor putea sa se familiarizeze cu spatiul galeriei, sa afle despre dialogul dintre moda si pictura, sa experimenteze tehnicile folosite de artisti prin propriile lor colaje.
Realizator: Oana Georgescu