Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti

La Muzeul National de Arta al Romaniei s-a deschis o expozitie inedita - Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti. Aceasta prezinta peste nouazeci de pasteluri, acuarele si desene realizate de Stefan Luchian (1868-1916) de-a lungul vietii, in tehnici speciale precum acuarela pe panza sau pastel pe panza. Este o ocazie unica de a putea admira doar pentru cateva luni, lucrari foarte delicate si sensibile care sunt pastrate in depozit in conditii speciale de conservare, pentru a nu se deteriora.

Expozitia Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti este deschisa in perioada 19 mai – 23 septembrie 2018 si este organizata cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nasterea marelui artist roman. Actuala expozitie este centrata pe opera grafica a artistului Stefan Luchian, demonstrand contributia sa la dezvoltarea graficii autohtone intr-o perioada de descoperire si definire a modernitatii romanesti.

Stefan Luchian a fost si a ramas cel mai mare maestru roman al pastelului, cel care a reusit sa imprime acestei tehnici o forta incredibila, creand, in tonalitati cromatice pline de vigoare, compozitii neegalate pana astazi in arta autohtona. Maniera sa de a specula efectele aplicarii pe hartie a pastelului este unica, depasind rapid limitele desenului clasic in creion sau carbune, in favoarea unei picturalitati intense si pline de spontaneitate. Luchian a intrevazut potentialul si modernitatea tehnicilor grafice, experimentand continuu.

Format la clasa de pictura a lui Theodor Aman, se va desprinde rapid de influenta acestuia. Temperamental s-a simtit atras de impresionisti, de Edouard Manet mai ales, de modul in care acestia au folosit culoarea, sensibilitatea sa cromatica dezvoltandu-se progresiv, ca o necesitate stringenta de exprimare. Revenit in tara, spre anul 1900 se apropie de maniera Jugendstil, maniera preluata din atmosfera artei muncheneze, avand in vedere ca artistul a studiat aici timp de un an. (Elena Olariu, sefa sectiei de Arte Grafice, Documentare, si curator al expozitiei)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras