Sculptura in camp deschis. Anii nouazeci. Trasee subiective

Expozitia Sculptura in camp deschis. Anii nouazeci. Trasee subiective, deschisa la Palatul Mogosoaia, prezinta lucrarile artistilor Angela Bontas, Alina Buga, Dumitru Cojocaru, Reka Csapo-Dup, Elena Dumitrescu, Adrian Ilfoveanu, Marius Leonte, Adrian Pirvu, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Patricia Teodorescu si Lucian Taran. Expozitia poate fi vizitata pana pe 30 iunie 2015.

Expozitie de sculptura la Palatul Mogosoaia

Expozitia propune intalnirea a doisprezece artisti, absolventi ai Departamentului de Sculptura de la Universitatea de Arte Bucuresti in anii nouazeci. Se pune in discutie o posibila pozitionare generationala a acestora, o idee pornita din discutiile purtate cu artista Elena Scutaru, initiatoare a proiectului, care se intreba “unde/cine suntem noi ?, cei aflati intre trei tipuri de generatii in artele vizuale – Generatia 80 (studiata si revelata de Adrian Guta), Generatia 96 (pusa in scena de Aurelia Mocanu) si Generatia 2000 (un fel de Neue Wilde autohton), din care s-au creat scena si piata de arta de azi.

Dupa indelungi reflectii, am ajuns la concluzia ca, in cazul lor, nu este vorba despre o generatie, ci despre o suita de personalitati care s-au dezvoltat neingradit, dupa propriul ritm interior, intr-o tranzitie ca un camp deschis, plina de sperante si incertitudini, in care vechiul comunist era treptat inlocuit de noul de toate felurile – capitalist, libertarian, ortodoxist, transgresiv, scandalos, vocal, protestatar, nihilist, experimental, globalist.

Expozitia contine lucrari recente si lucrari mai vechi, din perioada de inceput, precum si cateva propuneri autobiografice (amintiri si imagini reprezentative din perioada respectiva sau rezumate ale evolutiei personale), toate reunite intr-o expunere ghidata de trecerea timpului si asezarea in pagina a unui fenomen important pentru situatia sculpturii azi, vazuta atat din perspectiva masculina, cat si din perspectiva feminina, intr-un raport egal, de sase la sase.
Cum s-a situat sculptura, cea mai terestra dintre artele cu traditie, in acest context incert si schimbator? Cine au fost si cum au evoluat acesti artisti stabiliti la Bucuresti de atunci si pana acum? Cat ne lasa ei sa privim prin gaura cheii atelierului si a propriilor destine? Raspunsurile la aceste intrebari le vom afla cu ocazia expozitiei deschise la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, in luna iunie a anului 2015.
(Simona Vilau, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras