Mai mult decat arta – Manuela Botis

Aici este mai mult decat arta. Este Liturghia Mosilor si Stramosilor nostri - Parintele Iustin Parvu, Manastirea Petru Voda, 14 mai 2006
Muzeul de Arta din Cluj-Napoca a gazduit vernisajul expozitiei de arta decorativa Mai mult decat arta a artistei Manuela Botis. Organizatori au fost Consiliul Judetean Cluj, Muzeul de Arta Cluj-Napoca si Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Cluj, iar sponsor principal, Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta.

Oaspeti de seama la un eveniment de inalta tinuta

Salile Temporare ale Muzeului de Arta Cluj-Napoca au devenit neincapatoare pentru publicul numeros, iubitor de arta, dar si admirator al lucrarilor artistei Manuela Botis, pentru oamenii de arta si cultura, reprezentantii Institutiei Prefectului, artistii plastici, actorii si inaltii prelati care au tinut sa fie prezenti, in frunte cu Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului si Preasfintia Sa Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Exprim doar bucuria pe care o resimt privind atata frumusete ce ne inconjoara. De data aceasta talentul s-a transmis din tata-n fiu. Tot ceea ce vedem este frumos si izvorul tuturor frumusetilor este Iisus Hristos, pe care Manuela Botis il iubeste, ca noi toti – a spus IPS Andrei.
Nimeni si nimic nu-i este mai strain omului decat el insusi, iar viata pe care o traim ne instraineaza si mai mult, ne indeparteaza de sufletul nostru. Artistii sunt aceia care prin harul dumnezeiesc restrang aceasta departare si ne apropie. Ceea ce vedem aici sunt niste puncte de lumina care ne indeamna sa vedem frumosul pe care-l privim toata ziua in jurul nostru, dar nu-l vedem… – a tinut sa mentioneze binecunoscutul actor Dorel Visan.
Au prezentat Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasa Kovacs, Directorul Muzeului de Arta Cluj-Napoca (MACN) si Prof. Univ. Dr. Negoita Laptoiu.
Momentul artistic emotionant a fost sustinut de Ansamblul vocal Diaconia din Parohia Tuturor Sfintilor – Cetatea Fetei, condus de Preot Decebal Gorea si Prof. Uliana Jurcan.

Despre Manuela Botis…

Unul din citatele mele preferate din Biblie este: Mergi si spune cat de mult bine ti-a facut Dumnezeu. Asta ii spune Domnul Iisus unui om, la un moment dat, dupa ce il vindeca. Aceasta expozitie este modul meu de a-i multumi lui Dumnezeu pentru tot binele facut – a marturisit Manuela Botis cu ocazia vernisajului expozitiei sale dedicata parintilor sai (tatal este Teodor Botis, renumitul artsit plastic) si in special mamei, profesoara Elena Botis care aniversa atat ziua de nastere, cat si ziua onomastica. Expozitia deschisa la Muzeul de Arta Cluj-Napoca defineste ultimii cinci ani din creatia artistei Manuela Botis, in care sintetismul limbajului sau vizual traduce ritmurile vitale ale spiritului autohton si se conjuga cu incercarea de transformare a lor in semne purtatoare de semnificatii general umane. Prin simbolul crucii, lucrarile expuse trimit la sensurile sacrificiului suprem, evocat printr-o expresie artistica profund celebrativa datorita bogatiei sale cromatice si semantice.
Din 1992, artista este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (U.A.P.) si a Retelei Textile Europene (E.T.N.), iar in anul 2008 a devenit membra a organizatiei Olympic Fine Arts. Absolventa in 1986 a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca (clasa prof. univ. Vasile Crisan si conf. univ. Raveca Branzas), Manuela Botis a participat la sute de expozitii de arta decorativa si pictura. A realizat expozitii internationale la Galeriile Tretiakov (Moscova – 1989), Muzeul de Arta din Lyon (1990), Frederickberg House (Copenhaga – 1996), Paris (a cincizecea expozitie a Federatiei Internationale Feminine, 2006), Beijing (a III – a editie a Bienalei Internationale de Arta – 2008), Galeria Thuilier (Expozitia de pictura romaneasca contemporana Xenia si invitatele ei, Paris-2011). Dintre cele mai importante distinctii amintim Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania (2004), Medalia de onoare a orasului Paris (2007), Medalia de aur a expozitiei Olympic Fine Arts (Beijing, 2008) si Diploma de excelenta acordata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National pentru conservarea, sustinerea si promovarea patrimoniului national (2010).
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros