Daniel Ragusitu – Ochi / Forme zburatoare

Artistul vizual Daniel Răgușitu simte diferit universul, pe care îl reconfigurează liber, abstract, infinit pe pânzele imense. Aceste lucrări perfect armonizate au fost reunite la Galeria Căminul Artei, în expoziția intitulată "Ochi/ Forme zburătoare", curatoriată de criticul de artă Alexandra Crăciun. Expoziția a fost deschisă în perioada 2-14 octombrie 2023.

“Daniel Răgușitu pictează o lume a unor forme reversibile… o lume a unui cer dizolvat, cu aurore boreale ce izbucnesc direct în materie, descompunând într-o chimie bizară: chipuri trupuri, edificii.

Expoziția OCHI/FORME ZBURĂTOARE reprezintă, astfel, o intersecție. O intersecție a privirii cu obiectul ce transformă spațiul acesta interstițial: în subiect. Asistăm la un „joc secund” în care sursa abstracționismului nu mai este negația formei, ci sublimarea sa, transformarea ei în lumină. Volatile, plasate la marginea lucrurilor între corp și retină, lucrările lui Daniel Răgușitu desenează contururile unei lumi în care toate amintirile încep să foșnească, siluete bizare alunecă prin nori de culoare, aerul se face când roșu, când verde, galben sau violet.“ (Alexandra Crăciun, critic de artă)

Daniel Răgușitu (n. 1967) este artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1997. Este cunoscut pentru picturile sale abstracte, cu suprafețe mari de culori puternice în tentă vibrată, cu elemente preluate din tehnica icoanei pe lemn. Este o prezență constantă pe simezele din țară, atât în expoziții personale cât și la expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România; participă la expoziții colective și de grup în Germania și Franța; în intervalul 2002-2005 a fost membru al grupului Salmastru, alături de Ion Anghel, Anca Koller și alți artiști din generația lui; în 1999 a fost distins cu un premiu pentru gravură contemporană la Bienala de Gravură „Iosif Iser”; în 1998 a primit Premiul Tineretului pentru Desen la Salonul Internațional de Artă Contemporană de la Reșița; lucrările sale se regăsesc în colacții private din Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Mexic, Columbia, SUA și Olanda.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.